Kennisnissen - Basisschool Vivere

De kennisnissen is een kastenwand met drie geïntegreerde werkplekken. De wand staat in de studiekamer en is toegankelijk voor leerlingen van de midden- en bovenbouw.  Ik heb leermaterialen en boeken uitgezocht rondom drie thema's; wereldoriëntatie, natuurkunde en biologie & paleontologie. Kinderen (en leergierige volwassene) kunnen hier zelf materialen ontdekken en zich spelenderwijs verdiepen in een onderwerp. Door de deurtjes te openen ontstaat er een nis waardoor het makkelijker wordt om focus te vinden of helemaal op te gaan in het onderwerp. Vanwege deze functie van de kastenwand bedacht ik de term 'kennisnissen'.

Ik heb de onderwerpen bepaald op basis van de beschikbaarheid van fysieke materialen die de ideeën kunnen verlevendigen. Ik denk dat de materialen nieuwsgierigheid kunnen opwekken en een aanzet bieden om een thema verder uit te zoeken. De kastenwand geeft de mogelijkheid om af te wisselen met andere onderwerpen.

Welke materialen en boeken worden er nu geboden?

Ik heb een aantal dingen nieuw gekocht voor de kasten, zoals de Gravitrax knikkerbaan en de WeDo Lego set. Maar een deel kon ik vinden in de kringloop; o.a. veel boeken, de puzzels, de stenen en de houten presentatie bakken.

Wereldoriëntatie

  • Twee wereldbollen
  • Puzzels van de wereld, Europa en de Benelux
  • Spel Geoprimo van Selecta

Boeken wereldoriëntatie

Met de kinderen samen wil ik gaan werken aan continenten dozen, een idee dat voortkomt uit het Montessori onderwijs.

Natuurkunde

Boeken natuurkunde

Biologie & Paleontologie

Boeken biologie & paleontologie

Zelf maken?

Voor de kennisnissen heb ik de Ivar stellingkasten van Ikea gebruikt en gehackt om er een bureau in te maken. Tijdens het in elkaar zetten heb ik geen foto's gemaakt. Mocht je de kastenwand ook willen maken dan hoop ik dat onderstaande beschrijving en de algemene foto's je helpen om het in elkaar te zetten. Kijk hier voor een beschrijving.Door Esmé Valk

Vond je dit interessant? Schrijf je in voor de nieuwsbrief om mijn laatste artikelen te ontvangen in je mailbox (Ik zal je niet overladen)