SpeelRuimte

SpeelRuimte 'In Their Own Time'
SpeelRuimte is een wekelijkse cursus voor ouders en hun kind (5 - 30 mnd) onder begeleiding van een Pikler pedagoog. Hier staat vrij spel en vrij bewegen centraal. Ik bied deze cursus aan in de omgeving van Leiden.

De ruimte is ingericht met veilig kruip- en klimmateriaal en open einde spelmateriaal waarmee je kind verschillende materialen, texturen en formaten kan ervaren. SpeelRuimte duurt 1.5 uur en vindt steeds in een blok van 6 x plaats. Er zijn in totaal zes kindjes die in dezelfde ontwikkelingsfase zijn met hun verzorger.

Hier gebruikt een 9 maanden oude baby een lage kist om zich mee op te richten.

Als ouder/verzorger zit je aan de kant en krijg je de tijd om in rust je kind te observeren tijdens spel, beweging en interactie met andere kinderen. Je ziet het plezier van je kind en met welke aandacht, vindingrijkheid en uithouding ze aan het ontdekken is. Terwijl deze prachtige momenten zich voordoen zal ik met je delen wat ik observeer bij je kind; welke interesses ze heeft en wat ze aan het leren is.

Je kind volgt haar eigen initiatief en interesse tijdens het spel en vrij bewegen. Ze ontdekt wat ze lichamelijk aan kan op de klim- en klautermaterialen, ze leert haar grenzen en evenwicht verkennen. Als het nodig is ben ik er om rustig maar adequaat je kind te ondersteunen als zij haar balans verliest tijdens het klimmen of tijdens eventuele kleine aanvaringen met andere kindjes. Ik grijp niet te snel in zodat er ruimte is voor het zelfoplossend vermogen van je kind. Juist deze situaties zijn erg leerzaam voor het kind maar ook voor jou als ouder. Je leert hoe je kind uitdagende situaties zelf kan oplossen, daarin heel vindingrijk kan zijn, en wanneer het nodig is om je kind daarin te begeleiden. Hierdoor groeit het zelfvertrouwen en de autonomie van je kind maar ook jouw vertrouwen in de competenties van je kind.

Hij slaat met een vlakke hand op een houten oppervlak en observeert het geluid wat hij maakt.

SpeelRuimte vindt steeds in een cyclus van zes ochtenden plaats. Tijdens elke cursus zijn er ook twee avonden alleen voor de ouders, waar ik in ga op opvoedkundige vragen en kennis en ervaringen deel over de speelbehoeften en ontwikkeling en hoe je daar een geschikte omgeving voor kan maken thuis, wat er komt kijken bij respectvolle verzorging, hoe je kan bijdragen aan de taalontwikkeling, de vrije bewegingsontwikkeling en welke rol je als volwassene kan innemen in de sociale ontwikkeling.

Nieuwe ouders wordt gevraagd om naar de Emmi Pikler introductieavond te komen, waar je kennis maakt met de pedagogische visie van Emmi Pikler en hoort wat je kan verwachten van SpeelRuimte.

Hij neemt de voor hem vertrouwde rugligging aan om het voorwerp goed te kunnen bestuderen.

SpeelRuimte In Their Own Time (nabij Leiden) gaat van start in september 2020 op woensdag en zaterdag ochtend, 9.30-11.00 (bij voldoende interesse).

Wil je op de hoogte worden gehouden, heb je interesse, of wil je eerst nog meer informatie? Neem gerust contact op.

Hij praat/ roept tegen het voorwerp.