Advies, Ontwerp & Inrichting van Speelruimtes

Of het nu om een speelruimte thuis gaat, op een school of in een wachtkamer van een praktijk, elke ruimte vraagt om een plan van aanpak. Elke ruimte heeft andere gebruikers en de lokatie zelf kent zijn eigen, unieke eigenschappen. Denk aan de lichtinval, de looproutes en de behoeften van de kinderen die er spelen.

Wil je een plek inrichten waar kinderen ontdekkingsgericht kunnen spelen en onderzoeken? Ik ken de speelontwikkeling vanaf de babyleeftijd en weet welk speelgoed en materiaal passend is, maar ook hoe het aangeboden kan worden om langdurig en zelfstandig spel te bevorderen. Ik denk graag met je mee of draag de volledige zorg voor de inrichting van jouw speelruimte. Ik lever maatwerk dat is aangepast aan de eisen van de specifieke ruimte, de behoeften van de gebruikers en het beschikbare budget.

Ontdekhoek in het onderbouwlokaal van Vivere.

Wat je kan verwachten:

 • Ik werk graag met natuurlijke materialen zoals echt hout, natuurlijke stoffen, rieten manden etc.
 • Ik kies voor hoogwaardige en kwalitatief goede materialen die generaties lang mee kunnen gaan. Voor mij valt daar ook duurzaam, plastic speelgoed, zoals Lego onder. Omdat het duurzame materialen betreft kunnen deze vaak tweedehands aangeschaft worden.
 • Ik hou van open eind materialen omdat deze multi-inzetbaar zijn voor vele vormen van spel en zich voegen naar de verbeelding van de speler.  
 • 'Loose parts' geven vele creatieve mogelijkheden, ze zijn manipuleerbaar en voor ondenkbaar veel doelen te gebruiken
 • Ik schenk veel aandacht aan de voorbereide omgeving; oftewel de manier waarop het (speel)materiaal aangeboden wordt.
 • De materialen staan in handbereik van kinderen zodat ze het zelfstandig kunnen pakken en opbergen.
 • Ik maak gebruik van eenvoudige lijnen en rustige kleuren voor de inrichting, zodat de aandacht uitgaat naar de speelmaterialen.
Open eind speelmaterialen voor jonge kinderen.
Een deel van de speelhoek bij mij thuis.

Hoe gaat het proces in z'n werk?

 • Stap 1
  Ik kom langs om de ruimte te bekijken, maten te nemen, een inventarisatie te maken van reeds aanwezig speelgoed en meubels. We bespreken de wensen van de gebruikers van de speelruimte. Deze afspraak duurt een uur en is vrijblijvend.
 • Stap 2
  Ik maak een lijst van speelgoed en meubels die geschikt zijn voor de speelruimte. Ik maak een tekening van de nieuwe indeling. We bespreken het voorstel en ik maak indien nodig een revisie op het eerste ontwerp.
 • Stap 3
  Als er meubels op maat gemaakt moeten worden kan ik daarvoor een meubelmaker inschakelen of het kan ook zelf gemaakt worden.
 • Stap 4
  Inkoop van de speelmaterialen. Dat kan ik voor je doen om je het werk uit handen te nemen of je kan zelf de materialen aanschaffen aan de hand van mijn tips en materialenlijst.
 • Stap 5
  Ik kom langs om de ruimte in te richten en geef tips en advies over de voorbereide omgeving en hoe je dat zelf kan doen.

Contact

Wil je advies of ga je een speelruimte (her)inrichten en kan je daarbij mijn expertise gebruiken? Neem vrijblijvend contact op: info@intheirowntime.nl

Speelhoek voor een peuter.

Door Esmé Valk

Vond je dit interessant? Schrijf je in voor de nieuwsbrief om mijn laatste artikelen te ontvangen in je mailbox (Ik zal je niet overladen)