De meegroei commode
De eerste keer ben ik er ook in getrapt. Ik was zwanger en kocht allerlei spullen die ik dacht dat ik nodig zou hebben voor de baby. Daar hoorde natuurlijk ook een commode bij. In een tweedehands winkel zag ik een leuk vintage keukenkastje staan met de juiste hoogte. Die paste net in de Suzuki Alto. En zo vertrok ik ermee naar huis. Ik legde er een verschoonkussen op, met oplopende randen en hing er een plank boven. Het zag er heel leuk uit en praktisch was het ook. De eerste zes maanden.
Daarna was het eigenlijk heel gevaarlijk, want mijn baby wilde bewegen, omdraaien en graaien naar alles waar zijn interesse op dat moment ook maar naar uit ging. Heel leuk natuurlijk zo'n geïnteresseerde en beweeglijke baby. Maar daarmee werden de verschoonmomenten wel heel lastig. Al snel belande het verschoonkussen op de grond of op een matras dat op de grond lag. Het was veel minder fotogeniek, maar gelukkig wel veilig. En deze situatie duurde het grootste deel dat mijn zoon luiers droeg. Nog zo'n 2,5 jaar lang.
Ik denk dat heel veel nieuwe ouders dit overkomt. Als er aan de inrichting van de babykamer wordt gedacht, denken maar weinig mensen verder vooruit dan de eerste babyfase. Die wiebelende, wegwurmende, tegenstribbelende minimensjes op de commode, komen niet in onze fantasieën voor. En daarbij komt ook nog eens dat we vooral afbeeldingen te zien krijgen van babykamers ingericht met de meest prachtige en trendy baby must-haves, maar waarbij niet gedacht is aan dat die baby heel snel veranderd en groot wordt.
Toen ik zwanger was van baby no.2, kreeg ik de kans te leren van mijn eerdere ervaring. Dat vintage kastje bleef mooi op zolder staan. Dit keer zou ik nadenken over de babyfase, de peuterfase, ja zelfs de kleuterfase. Ik bedacht een drie in één meubel die meegroeit met de ontwikkeling van mijn kind en waar hij naar hartenlust op kan bewegen zonder dat zijn veiligheid in gevaar is. Deze commode is zelfs ondersteunend voor zijn bewegingsontwikkeling, want aan de spijlen kan hij zich gaan optrekken.
Het ontwerp van de commode is een samenwerking tussen mij en meubelontwerpster Sandra Nielen. We ontwikkelen (speel)meubels die lang te gebruiken zijn en de verschillende ontwikkelingsfasen van kinderen tussen 0 t/m 6 jaar ondersteunt.
De commode bestaat uit drie delen; een ruim verschoongedeelte met een hekje, een kledingkast en daar achter een kast op wielen met twee legplanken. De onderdelen zijn los van elkaar te koppelen. Het verschoongedeelte kan op de grond staan en omgekeerd worden. Met een doek er over is het een hutje en met een stoel erbij wordt het een kindertafel. De kasten kunnen naast elkaar komen te staan en gebruikt worden als kledingkast en als kast voor boeken en speelgoed.
Binnen dit ontwerp zijn de Pikler commode en de Montessori kledingkast samengebracht. Wat bieden deze ontwerpen ter ondersteuning van het kind en het ouderschap?
De Pikler commode
De Pikler commode is ruim, minimaal 65cm diep x 85cm breed. Er ligt een stevige mat bekleed met een waterafstotende oliedoek. En er zit een hek aan drie zijdes die minimaal 40cm hoog is. Hiermee wordt er in twee heel belangrijke aspecten van de pedagogische visie voorzien; namelijk vrije bewegingsontwikkeling voor de baby en doordat het veilig is kan de tijd worden genomen voor een uitgebreide verzorging. Emmi Pikler is juist deze contactmomenten die er gedurende de dag moeten zijn, gaan verlengen. Dit moment wordt gebruikt om werkelijk contact te maken, te communiceren met elkaar, zowel verbaal als non-verbaal. De verschoning is een feestje voor het kind en de verzorger. Het is een moment van samenzijn waar beiden naar uitkijken.
De Montessori kledingkast
De Montessori kledingkast is een lage, open kast met een deel voor hangende kleding en een deel met planken voor gevouwen kleding. Kinderen vanaf de peuterleeftijd kunnen door dit simpele ontwerp leren om zichzelf aan te kleden en hun kleding te organiseren; ophangen en vouwen. De kast heeft een eenvoudige indeling en alles is op kindhoogte. Hiermee krijgen kinderen de gelegenheid en het vertrouwen om het zelf te doen en daarmee hun zelfstandigheid te ontwikkelen.
De opzet
Als je gaat verschonen is het belangrijk om een voorbereide omgeving te hebben. Liever loop je niet weg wanneer je baby op de commode ligt. Maar ook zorgt een voorbereide omgeving er voor dat je je kan concentreren op je kind en je werkelijk contact kan maken, want je hoeft de verzorging niet te onderbreken om nog even dit of dat te pakken.
Onder handbereik staat:
- voldoende luiers
- een flesje met koud water
- een thermosflesje met heet water
- een leeg schaaltje om warm water in te mengen
- een bakje met wattenschijfjes. Ik maak graag schoon met watten. Ze zijn in handwarm water gedoopt en weer uitgeknepen vlak voor gebruik.
- natte doekjes
- schone hydrofiel doeken. Ze zitten in een mandje in de kledingkast. Ik gebruik ze zodat er een schone ondergrond is en ook om de huid te drogen nadat het gewassen is met natte doekjes of watten.
- billenzalf
- massageolie
- nagelschaartje
- haarborstel
- thermometer en alcohol
- leeslampje met clip voor de verschoning in het donker
- kleding in de maat die nu gedragen wordt
- sokken en slofjes
- handdoeken voor het badderen (in een mand)
- washandjes
- spuugdoekjes
- beddengoed
- prullenmand staat naast de commode
- wasmand, eveneens naast de commode
In de verrijdbare kast ligt:
- voorraad luiers
- voorraad natte doekjes
- zwemluiers
- extra dekens
- kleding in grotere maten
- kruiken